emo Ulovfestet overleveringskrav ved løsøre?

 • Jjs
 • Jjs's profilbilde
 • Besøkende
5 år 2 måneder dager siden #24769

Noen som kan forklare dette på en grei måte.? Jeg sitter med tingsrett og konkurs og tror jeg har vikla meg for mye inn i ekstinksjonsregler .

Jeg lurer på hvorfor ikk godtrol. gjelder for løsørekjøpers rettsvern overfor selgerens fordringshavere?

En godtroende løsørekjøper kan ekstingvere kreditorbeslag etter godtroloven, således slik at godtrol ikke gjelder for kreditorer. den er grei, det skjønner jeg. men når en løsørekjøper har fått overlevert en gjenstand iht. rettvernskravet i godtrol. § 1, er han dermed beskyttet overfor senere avtaleerververe. men hvorfor er han ikke beskyttet overfor kreditorer? tingen er jo overlevert.

Som dere ser - litt forvirra.
setter stor pris på hjelp :)

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i diskusjonen.

 • Dev
 • Dev's profilbilde
 • Besøkende
5 år 2 måneder dager siden #24770

Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår hvilke typesituasjoner det er du sikter til. Når tingen er overlevert, vil jo et overleveringskrav være oppfylt. Problemene oppstår når tingen ikke er overlevert.

Når det gjelder grunnen til at man ikke bruker godtrol, så er det fordi det ikke er den som gir kreditorer grunnlag for å ta beslag - det er det deknl som gjør. (Situasjonen du beskriver er, slik jeg forstår det, slik at FØRST har selger solgt tingen, SÅ tar selgers kreditor beslag i tingen. Hvis det er motsatt, blir det anderledes) Men den må i suksesjonstilfellene suppleres med rettsvernsreglene for å forhindre kreditorsvik. Og da kan man stå overfor en situasjon hvor debitor hevder at tingene kreditor vil ta ikke tilhører ham, og at kreditor derfor ikke kan ta beslag i dem (hvis tingen ikke tilhører ham, vil jo i utgpkt ikke deknl § 2-2 gi grunnlag for beslag - den gjelder i utgpkt bare ting debitor eier). Derfor er det stilt opp et notoritetskrav ved at den personen som hevder å ha kjøpt tingen før beslaget ble tatt må ha skaffet seg rettsvern - på den måten som gjelder for det spesifikke formuesgodet. For fast eiendom er det tgl som gjelder, men siden det ikke er egne regler om utleggstagere i godtrol er det der et ulovfestet krav om overlevering - siden overlevering der er rettsvernakten. Men når overlevering først er skjedd, så er jo dette vilkåret oppfylt. Og der faller jeg litt av i spørsmålet ditt.

Siste endring: 5 år 2 måneder dager siden av Dev.

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i diskusjonen.

 • Jjs
 • Jjs's profilbilde
 • Besøkende
5 år 2 måneder dager siden #24771

Tusen takk for svar, tror faktisk jeg ble litt klokere..:)

sikkert et dårlig formulert spm fra min side, jeg trur jeg har overlest:)

Så ettersom kreditorene ikke kan ekstingvere etter godtrol. og rettsvernskonflikten mellom en løsørekjøper og skyldnerens fordringshvere dermed ikke reguleres i lov, så gjelder et ulovfestet overlevringkrav - som rettsvernskrav for senere beslag?
Men i realiteten - dersom løsørekjøper har gjennomført sikringakten eht godtrol § 1 ved overlevering av løsøre, så vil han være vernet også etter det ulovfestede overleveringskrav?

Takk for svar anyway :D

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i diskusjonen.

 • Dev
 • Dev's profilbilde
 • Besøkende
5 år 2 måneder dager siden #24772

Vel, det er ikke en slik sammenblanding. Det er enten eller, hvilket regelsett man bruker avhenger av hvem som er den ekstingverende part. Er det kreditor, så er det deknl § 2-2 supplert med rettsvernsregler (ulovfestet overleveringskrav) som gjelder. Er det kjøper, så er det godtrol. som gjelder.

Vennligst Logg inn eller Registrer konto for å bli med i diskusjonen.

Moderator: foffoTreiger
Tid til å lage siden: 0.194 sekunder
Forumløsning av: Kunena